O diecie cukrzycowej opowiada nam Igor Grzesiak, reprezentujący Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą – członek Zarządu Instytutu Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej.
Igor Grzesiak
Reprezentujący Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą – Członek Zarządu Instytutu Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej
Kluczowym elementem dobrego zarządzania taką chorobą jak cukrzyca jest odpowiednio skomponowana dieta. Jak się okazuje, jest to jednak jeden z najtrudniejszych elementów zmiany stylu życia, z jakim muszą się zmierzyć diabetycy.
Badania przeprowadzone przez Koalicję na rzecz Walki z Cukrzycą potwierdzają, że dla osób z cukrzycą przestrzeganie diety jest znacznym problemem. Diabetycy z niechęcią przyjmują konieczność wprowadzenia ograniczeń żywieniowych, a w konsekwencji niewiele wiedzą o tym, jak powinna wyglądać prawidłowo dobrana dieta. Jeśli nawet mają taką wiedzę, to rzadko z niej korzystają i zdecydowanie bardzie wolą się „trochę poruszać” niż wprowadzać ograniczenia w jedzeniu. Niestety ograniczenia dietetyczne obowiązują osobę z cukrzyca przez całe życie, a złą dietą zawierającą dużo węglowodanów prostych można zniszczyć każdą, nawet najbardziej wyrafinowaną terapię cukrzycy.
Najwyższa więc pora, aby zmierzyć cię z tym wyzwaniem i pomóc diabetykom odnaleźć się w „świecie zdrowego jedzenia”. Od lat w ramach Koalicji na rzecz walki z cukrzycą prowadzimy projekty edukacyjne dotyczące cukrzycy skierowane do szerokiej opinii publicznej, nauczycieli czy osób z cukrzycą. Tym razem więc wzięliśmy na warsztat temat żywienia i uruchomiliśmy nową akcję – „Menu dla diabetyka”.
W ramach projektu chcemy edukować diabetyków na temat jedzenia, inspirować do sięgania po nowe potrawy i produkty, a także zmienić ich nawyki żywieniowe w sposób smaczny i przyjemny. Dlatego też do projektu zaprosiliśmy wszystkich tych, którzy dziś rządzą podniebieniami Polaków – restauratorów, producentów żywności, kucharzy, blogerów kulinarnych, dziennikarzy. Chcemy wspólnie stworzyć bazę pomysłów i inspiracji, które pomogą diabetykom w komponowaniu codziennej diety.
W tym celu powstaje portal kulinarny www.menudladiabetyka.pl poświęcony diecie w cukrzycy z gotowymi przepisami dla diabetyków. Planujemy także cykliczne warsztaty z dietetykami i kucharzami, na których w praktyczny sposób będzie można nauczyć się przygotowywania dań uwzględniających wytyczne diety cukrzycowej.
Akcja „Menu dla diabetyka” ma pomagać osobom z cukrzycą dobierać produkty i komponować posiłki zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także inspirować restauratorów i producentów żywności do wprowadzania i oznaczania produktów dedykowanych osobom z cukrzycą.
Na początek we współpracy z ekspertami ze Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej opracowaliśmy wytyczne dotyczące komponowania posiłków dla diabetyków, które chcemy upowszechniać wśród osób na co dzień zajmujących się przygotowywaniem posiłków w restauracjach.