Agnieszka Kubasińska-Sajnóg
Pasjonatka zdrowego stylu życia i dietoterapii, specjalizująca się w insulinooporności i cukrzycy. Prowadzi profil na instagramie insulinowa.aga
Dieta to najskuteczniejsza broń w walce z insulinoopornością – jej odpowiednie zaplanowanie może zdziałać cuda. Kluczem jest niski indeks glikemiczny, zdrowe tłuszcze i regularność posiłków. Jaką rolę w walce z insulinoopornością odgrywa dieta?
Nie ma innego, lepszego lekarstwa na wprowadzenie insulinooporności w remisję jak dieta o niskim indeksie glikemicznym, z elementami diety śródziemnomorskiej i przeciwzapalnej. Być może brzmi to skomplikowanie, ale proszę mi uwierzyć, że naprawdę nie ma nic prostszego. I już tłumaczę, o co w tym wszystkim chodzi.
Podstawowa zasada jest taka, aby wybierać jak najmniej przetworzone produkty spożywcze, pamiętać o ograniczeniu soli na rzecz przypraw, smażyć wyłącznie na oliwie z oliwek i starać się do codziennej rutyny wprowadzać przeciwzapalne napary, takie jak zielona herbata, mięta czy napar z imbiru. Takie połączenie zaleceń wydaje się być najlepszym i najbardziej skutecznym działaniem, ponieważ zapewnia mniejsze wyrzuty insuliny, a dodatkowo działa silnie przeciwzapalnie.
Na co szczególnie w swojej diecie powinny zwrócić uwagę kobiety z cukrzycą ciążową? Jakie są najważniejsze zasady spożywania posiłków?
Dieta kobiet z cukrzycą ciążową powinna zawierać minimum pięć, a najlepiej sześć posiłków (z tzw. drugą kolacją). Posiłki powinny były rozdzielone w równych odstępach czasu, co 2-3 godziny, i zawierać, w miarę możliwości, podobną zawartość węglowodanów. W samej diecie powinny dominować węglowodany złożone, warzywa nieskrobiowe, owoce jagodowe, pełnowartościowe białko i tłuszcze roślinne, pod postacią orzechów, pestek, nasion i oliwy z oliwek. Powinno unikać się cukru, soków, dużych ilości miodu, słodyczy, fast foodów i produktów z dużą ilością soli.
Jakie produkty o niskim indeksie glikemicznym warto włączyć do diety w cukrzycy ciążowej?
Warto zwrócić uwagę na odpowiedni dobór pieczywa. To preferowane to pieczywo żytnie, razowe i na zakwasie oraz pełnoziarniste bułki. Teraz coraz więcej sklepów oferuje pieczywo oznaczone jako takie z niskim IG. Do dań na słodko warto używać płatków owsianych górskich, które mają sporo błonnika. Do posiłków obiadowych dobrze wybierać gruboziarniste kasze, dziki ryż lub pełnoziarnisty/ razowy makaron. Warto unikać białej mąki i zmieniać ją na taką o wysokim stopniu przemiału. Chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów przy cukrzycy ciążowej są owoce. Niejednokrotnie spotkałam się z zaleceniem, aby ich zupełnie nie jeść! A przecież owoce jagodowe są prawdziwą bombą antyoksydacyjną. Należą do nich maliny, truskawki, borówki, jagody, agrest czy porzeczki. Są niskokaloryczne, nie zawierają dużo cukru, a przy tym wykazują pewną specyficzną właściwość. Potrafią hamować działanie enzymu, który w jamie ustnej trawi skrobię.
Czy całkowite ograniczenie węglowodanów w diecie jest skuteczne, czy bardziej zalecane są diety niskowęglowodanowe?
Być może zaskoczę, ale jestem absolutną przeciwniczką ograniczania węglowodanów w diecie przy insulinooporności czy cukrzycy (zwłaszcza przy cukrzycy ciążowej). Kluczowy jest jednak ich odpowiedni dobór – tak, aby ich dodatek do posiłków nie powodował nagłych skoków glukozy. Produkty pełnoziarniste to w końcu dobre źródło błonnika i witamin z grupy B, więc szkoda byłoby z nich rezygnować, tym bardziej, że badania nie wykazują wyższości diet niskowęglowodanowych nad tymi z wyższym udziałem węglowodanów.
Warto przy tej okazji wspomnieć o znaczeniu porcji węglowodanów oraz tzw. ładunku glikemicznym. Jeśli skorzystamy z tego przelicznika, to okaże się, że w diecie nie ma produktów zakazanych, a ogranicza nas wyłącznie porcja produktu. W praktyce niewielka porcja przykładowych ziemniaków połączona z kawałkiem mięsa, surówką i oliwą może mieć niewielki wpływ na glikemię.