Cukrzyca stanowi bardzo poważny problem zdrowotny. Choroba ta zagraża wszystkim krajom świata i obecnie dotyka niemal 400 milionów ludzi, a w 2014 roku z powodu cukrzycy umrze prawie 5 milionów osób. W skali świata oznacza to nakłady rzędu 612 miliardów dolarów na służbę zdrowia.

Zmiany trybu życia oraz zwiększony dostęp do taniej, wysokokalorycznej i ubogiej w składniki odżywcze żywności przyczyniły się w ostatnich latach do gwałtownego wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2, zwłaszcza wśród osób w wieku produkcyjnym. Liczba ludzi cierpiących na cukrzycę w Europie sięgnęła już 52 milionów, co stanowi 6 proc. populacji.

Leczenie cukrzycy w Europie wiąże się z dużymi kosztami. Co roku pochłania ono 144 miliardy dolarów, czyli 1/4 wydatków w skali świata. Niestety, jedna na trzy osoby chore na cukrzycę pozostaje niezdiagnozowana, co grozi poważnymi powikłaniami, takimi jak choroby oczu i serca.

Pomimo tak niepokojących statystyk, istnieje szereg prostych, lecz skutecznych sposobów, jak chociażby jedzenie zdrowych śniadań, które mogą przyczynić się do ograniczenia problemu cukrzycy na świecie i przynieść znaczne oszczędności poprzez zwiększenie wydajności pracowników oraz ograniczenie wydatków na służbę zdrowia. Tegoroczne obchody Światowego Dnia Walki z Cukrzycą mają na celu podkreślenie znaczenia zdrowego odżywiania w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy.

Zdrowy tryb życia może zapobiec lub opóźnić rozwój choroby u 70 proc. pacjentów z cukrzycą typu 2. Ponadto, ograniczanie możliwych do uniknięcia czynników ryzyka cukrzycy typu 2, takich jak niezdrowa dieta, może pomóc obniżyć wydatki poszczególnych krajów na służbę zdrowia nawet o 11 proc. W ramach dobrze zbilansowanej diety, IDF zaleca spożywanie warzyw liściastych, świeżych owoców, produktów pełnoziarnistych, chudego mięsa, ryb oraz orzechów.

W dniu 14 listopada zwrócimy się do rządów z apelem o spełnienie zobowiązań podjętych w czasie Światowego Zgromadzenia Zdrowia w 2013 r. na rzecz "zahamowania wzrostu zachorowań na cukrzycę". Oczekujemy wprowadzenia optymalnej polityki żywieniowej, zapewniającej dostęp do zdrowej żywności w rozsądnych cenach. Chcemy przypomnieć rządzącym, że przyczyni się to do poprawy stanu zdrowia i lepszego samopoczucia obywateli, usprawnienia gospodarki, a także zapewnienia dobrobytu w przyszłości.