Suplement jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych, kwasów tłuszczowych, substancji roślinnych i błonnika, a także probiotyków. Suplementy nie zawierają substancji leczniczych. Regulacje prawne dla suplementów diety stworzyły dyrektywy unijne, a w Polsce odpowiednie rozporządzenia Ministra Zdrowia. Suplementy diety muszą być zarejestrowane w GIS, podstawą do notyfikacji jest dokumentacja dostarczona przez producenta. Są one kontrolowane przez inspekcję sanitarną.

Wiedza to podstawa

Krajowa Rada Suplementów i Odżywek, która zrzesza producentów i dystrybutorów, pracuje na rzecz rozwoju tej branży, rozpowszechnia wiedzę o prawidłowym odżywianiu, o suplementach i odżywkach. Celem Rady jest powstanie takiego rynku, w którym ludzie będą mieli swobodę wyboru suplementu, który jest optymalny dla ich diety, mając zarazem pewność, że spożywane produkty są bezpieczne. Stosowanie suplementów diety może przyczynić się do poprawy zdrowia całej populacji i zmniejszenia ryzyka chorób. Badania diety Polaków ujawniły za niskie spożycie: magnezu, wapnia, potasu, cynku, a zbyt wysokie sodu i fosforu. Występują też niedobory jodu i selenu, których jest za mało w środowisku, witamin C i D (w miesiącach zimowych) oraz błonnika.

Wartość zróżnicowanej diety

Wszystkie autorytety medyczne polecają urozmaiconą dietę o odpowiednio dużej zawartości owoców, warzyw i ryb. Właściwie skomponowana dieta jest też podstawą terapii cukrzycy. Większość chorych cierpi na cukrzycę typu 2, której towarzyszy otyłość i nadciśnienie tętnicze. W ich diecie nie powinno brakować składników, dzięki którym można ustabilizować poziom cukru, a jednocześnie korzystnie wpływających na nadciśnienie, poziom cholesterolu i triglicerydów, na obniżenie masy ciała. Suplementy diety i odżywki mogą być przydatne zwłaszcza osobom o intensywnym trybie życia, które stosują restrykcyjną, niskokaloryczną dietę. Co zawierają takie suplementy?

Istotne znaczenie w patogenezie mogą mieć zmiany w metabolizmie jonów. Otóż poziom magnezu we krwi okazał się najniższy u otyłych pacjentów z cukrzycą i nadciśnieniem. U osób chorych na cukrzycę obserwuje się obniżenie zawartości chromu. Cr (III) jest składnikiem czynnika tolerancji glukozy (GTF), który wiąże się z insuliną. Niedobór chromu objawia się zarówno zaburzeniem przemiany węglowodanowej jak i lipidowej. Sposobem na szybkie wyrównanie niedoborów jest stosowanie suplementów zawierających magnez, chrom, cynk i selen, a także witaminy C, E oraz z grupy B. Taki zestaw składników wspomaga metabolizm węglowodanów oraz redukuje stres oksydacyjny w organizmie.

Dieta diabetyków

W diecie diabetyków bardzo ważny jest błonnik pokarmowy. Zwiększa on wypełnienie jelit, daje uczucie sytości, jest więc sojusznikiem w walce z otyłością, a pęczniejąc tworzy żel, z którego znacznie wolniej wchłaniają się cukry, tłuszcze i cholesterol. Oświadczenie zdrowotne zaakceptowane przez EFSA dla beta-glukanów z owsa i jęczmienia mówi, że ich spożywanie zmniejsza hiperglikemię po posiłku.

W utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi pomagają takie surowce jak: liście białej morwy, cynamon, nasiona kozieradki, zielona herbata, aronia. Wśród składników suplementów występują więc ekstrakty z liści morwy i kory cynamonu, często razem.

Uwaga: niekontrolowane spożycie różnych suplementów diety stwarza ryzyko przekroczenia bezpiecznych dawek dla poszczególnych składników. Suplementację diety trzeba skonsultować z lekarzem lub/i z dietetykiem. Polecone preparaty najlepiej kupować w aptece, korzystając z porady farmaceuty.